Uncategorized

12th English Bihar board Objective Question | Bseb 12th Bihar Board Objective question English

Q1. Who is the writer of Indian civilization and culture?

Ans. Mahatma Gandhi

2. “Simple liveing and high thinking” is the base of..

Ans. Indian Civilization

3. Gandhiji died at the hands of a fanatic on…

Ans. 30th January , 1948

5. Gandhi ji went to Champaran in ..

Ans. 1917

1. Civilization points out to man-
(A) the path of duty
(B) the way of living
(C) how to make money
(D) how to win the enemy

Ans. (A) the path of duty

2.Gandhiji died at the hands of a fanatic on ….
(A) 31st August 1948
(B) 31st January 1949
(C) 3rd January 1948
(D) 30st January 1948

Ans. (D) 30st January 1948

3. ……were satisfied with small villages.
(A) Germans
(B) Italians
(C) Our ancestors
(D) Romans

Ans. (C) Our ancestors

4. ” The people have  chosen to make me the head of this family for certain time . Who says this ?
(A) Pearl s. Buck
(B) Dr. Zamir Hussain
(C) Manohar Malgaonkar
(D) kamala Das

Ans. (B) Dr. Zamir Hussain

5. Dr. Zakir Huassain became the president of India in –
(A) 1967
(B) 1968
(C) 1969
(D) 1970

Ans. (A) 1967

6. Dr. Zakir Hussain was born in –
(A) Hyderabad 1897
(B) Bihar 1807
(C) Delhi 1867
(D) karnataka 1897
Ans. (A) Hyderabad 1897

7.Nanukaka was coming to Delhi –
(A) to spend the summer
(B) to visit the Red Fort
(C) to see some minister
(D) to participate a conference

Ans. (C) to see some minister

8. Naukaka was author’s
(A) Father
(B) Friend
(C) Brother
(D) Maternal uncle

Ans. (D) Maternal uncle

9. A pinch of snuff is written by –
(A) Manohar Malgaonkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) H.E. Bates
(D) kamala Das

Ans. (A) Manohar Malgaonkar

10. Martin Luther king jr. was born in –
(A) 1929
(B) 1930
(C) 1992
(D) 1949

Ans. (A) 1929

11. Martin Luther king jr. asks the blak people to continue working with –
(A) jealously
(B) faith
(C) Love
(D) hatred

Ans. (B) faith

12. I Have A Dream is a part of speech delivered by –
(A) Martin Luther king jr.
(B) Mahatma Gandhi
(C) H.E. Bates
(D) kamala Das

Ans. (A) Martin Luther king jr.

13. Ideas That Have Helped Mankind’ has been written by –
(A) Martin Luther king jr.
(B) H.E. Bates
(C) Bertrand Russell
(D) D.L. Sayers

Ans. (C) Bertrand Russell

14. Russell was awarded Nobel Prize for –
(A) medicine(1952)
(B) economics(1950)
(C) philosophy(1950)
(D) literature (1950)

Ans.  (D) literature (1950)

15. Bertrand Russell was also a –
(A) mathematician
(B) painter
(C)dramatist
(D) geologist

Ans. (A) mathematician

16. ” The Artist ” is written by –
(A) Martin Luther king jr.
(B) H.E. Bates
(C) Bertrand Russell
(D) Shiga Naoya

Ans. (D) Shiga Naoya

17. Shiga Naoya is a — writer.
(A) Japanese
(B) Chinese
(C) American
(D) Indian

Ans. (A) Japanese

18. Seibei knew every place that sold –
(A) Gourds
(B) vegetables
(C) Fish
(D) Meat

Ans. (A) Gourds

19. Germain Greer was born in –
(A) 1909
(B) 1939
(C) 1959
(D) 1989

Ans. (B) 1939

20. A woman has to observe various customs and rituals during –
(A) Cooking
(B) Pregnancy
(C) Education
(D) Having bath

Ans. (B) Pregnancy

21. Who has written ‘A child is Born’ ?
(A) Germain Greer
(B) Bertrand Russell
(C) Martin Luther king jr.
(D) Shiga Naoya

Ans. (A) Germain Greer

22. When we speak of the freedom of the press we usally mean freedom in a ….sense.
(A) Technical
(B) Social
(C) Legal
(D) Broad

Ans. (A) Technical

23. The editorial policy of a popular daily is controlled by –
(A) One chief factors
(B) Two chief factors
(C) Three chief factors
(D) Four chief factors

Ans. (B) Two chief factors

24. Dorothy L.Sayes  was born in –
(A) 1893
(B) 1993
(C) 1863
(D) 1805

Ans. (A) 1893

25. Benjy understood about the business of –
(A) Home
(B) Fruits
(C) Education
(D) Hens

Ans.  (D) Hens

26. Benjy left the school at –
(A) Twelve
(B) Thirteen
(C) Twenty
(D) Fourteen

Ans. (D) Fourteen

27. Benjy was the son of –
(A) Johnsons
(B) Robinsons
(C) Stevensons
(D) Rocksons

Ans. (A) Johnsons

28. Pearl S. Buck won the Nobel Prize in –
(A) 1932
(B) 1936
(C) 1938
(D) 1935

Ans. (C) 1938

29. Benjy owened a –
(A) Ford Van
(B) Honda City
(C) Contessa Car
(D) Hyundai Car

Ans. (A) Ford Van

 

30. ‘The Earth’ has been written by –
(A) Shiga Naoya
(B) Anton Chekhov
(C) Germaine Greer
(D) H.E. Bates

Ans. (D) H.E. Bates

31. Pearl S. Buck was born in –
(A) 1892
(B)  1893
(C)  1894
(D)  1882

Ans. (C) 1894

32. I was called to kill a dangerous –
(A) Snake
(B) Cat
(C) Tiger
(D) Dog

Ans. (A) Snake

33. ‘A Marriage proposal’ is written by –
(A) Anton Chekhov
(B) Pearl S. Buck
(C) Bertrand Russell
(D) Shiga Naoya

Ans. (A) Anton Chekhov

34. A marriage proposal is a –
(A) Story
(B) Comedy
(C) Novels
(D)Tragi – Comedy

Ans. (B) Comedy

35. Anton chekhov was born in –
(A) 1880
(B) 1850
(C) 1870
(D) 1860

Ans. (D) 1860

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.