Uncategorized

Class-12th English |12th English Objective Questions |12th Objective Questions with Answer 2022 |12th Objective Questions 100marks 2022 |Objective Questions 12th BiharBoard |Class-12th English Objective Questions with solution 2021-22 |Objective Questions English 12th

1. K.N. Daruwala is an …………. poet.

(A) Australian

(B) Aferican

(C) Indo-Anglian

(D) Indo-American

Answer – (C)

2. Who is a parsi (Zoroastrian) by religion?

(A) Rupert Brooke

(B) K.N. Daruwala

(C) W.H. Auden

(D) None

Answer – (B)

3. “K.N. Daruwala” was born in ………..

(A) 1937

(B) 1939

(C) 1956

(D) None

Answer – (A)

4. Daruwala was awarded “Shahitya Akademia Award” in …….

(A) 1984

(B) 2005

(C) 2001

(D) None

Answer – (A)

5. “Fire-Hymn” is about a …….. .

(A) burning ghat

(B) broken house

(C) Punished man

(D) Dead body

Answer – (A)

6. Whom did Daruwala send to fire?

(A) his first born child

(B) his second born child

(C) his last born child

(D) None

Answer – (A)

7. The poet ( K.N. Daruwala) repents and prays to….. for his sin.

(A) God (fire)

(B) ghost

(C) Monster

(D) None

Answer – (A)

8. The ……… forgets its deed and leaves some half burnt parts.

(A) Person

(B) Thing

(C) Animal

(D) Fire

Answer – (D)

9. Who hinted the poet to see those half burnt parts(bodies) ?

(A) his father

(B) his sister

(C) his brother

(D) None

Answer – (A)

10. Who was with the poet (K.N.Daruwala)?

(A) his brother

(B) his father

(C) his friend

(D) his teacher

Answer – (B)

11. Who swears to save fire from the sin of forgetfullness?

(A) The poet (K.N. Daruwala)

(B) Robert Frost

(C) D.H. Lawrence

(D) T.S. Eliot

Answer – (A)

12. The new born child/son was consigned (sent) to flame ……… ago.

(A) 10 years

(B) 12 years

(C) 14 years

(D) 20 years

Answer – (D)

13. The poet saw the cruelty of red embers of fire which swallowed most parts but left some……… burnt part.

(A) half

(B) full

(C) all

(D) None of these

Answer – (A)

14. “The burning ghat erupted phosphorence”

Or, “as moonlight scuttled among the bones.”

Or, “bore witness to the fire’s debauchery.”

Or, “It never forgot, and twenty years since

Or, We saw embers losing their redness”

Or, As I consigned my first-born to the flames” is taken from

(A) Fire- Hymn

(B) Snake

(C) To Autumn

(D) The Soldier

Answer – (A)

15. The tower of silence is for ……. .

(A) The hindu

(B) The parsi

(C) The muslims

(D) None of these

Answer – (B)

16. How far was the nearest tower of silence …….. .

(A) Two thousand miles away

(B) Four thousand miles away

(C) Six thousand miles away

(D) One thousand miles away

Answer – (D)

17. The speaker in ‘Fire-Hymn’ belongs to …… religion.

(A) Indian

(B) African

(C) Zoroastrian

(D) Nigerian

Answer – (C)

18. The wandering ghost lights ….. passers by

(A) Frightened

(B) saddened

(C) nervousness

(D) killed

Answer – (A)

19. Keki N. Daruwala is the recipient of………

(A) Sahitya Akademi Award

(B) Man Booker Prize

(C) Pultizer Prize

(D) Nobel Prize

Answer – (A)

20. Keki N. Daruwal is a recipient of Sahity Akademi Award in……..

(A) 1982

(B) 1983

(C) 1984

(D) 1985

Answer – (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.